Monday June 25th 2018

Bo najlepsza jest ciemna czekolada

ciemna czekolada

Ciemna czekolada to najszlachetniejszy rodzaj czekolady. Im więcej taka czekolada ma zawartości kakao, tym lepsza. Dlatego te z zawartością 70 i 90% kakao są jedynymi wartymi uwagi. Ciemna czekolada ma wiele zalet, w tym także może działać prozdrowotnie. Zawarte w niej antyoksydanty pomagają w zwalczaniu infekcji, korzystnie wpływają na układ krwionośny oraz poprawiają funkcjonowanie tkanki mózgowej. Do tego zawiera także dużo magnezu, który jest niezbędnym dla naszego organizmu pierwiastkiem. Jest ona również także znana ze swoich właściwości poprawiających nastrój, ponieważ zwiększa ona poziom hormonu szczęścia, co zostało udowodnione przez naukowców. Dlatego warto jeść ciemną czekoladę jako przekąski podczas nauki lub innej aktywności umysłowej.

Ciemna czekolada w deserach

Ciemna czekolada ze względu na swoją szlachetność, jest używana w najwykwintniejszych deserach. Najbardziej popularnym deserem z wykorzystaniem ciemnej czekolady jest znany na całym świecie tort Sachera, który stworzył austriacki cukiernik. Ten rodzaj czekolady odgrywa w tym torcie główną rolę, zarówno jako składnik ciasta, jak i polewy. Obecnie bardzo popularnym wypiekiem, w którym ciemna czekolada jest na pierwszym miejscu, jest amerykańskie ciasto brownie. W brownie ciemna czekolada stanowi bardzo dużą część samego ciasta, w którym znajduje się bardzo mała ilość mąki, do tego umieszczenie w cieście kawałków pokruszonej ciemnej czekolady sprawia, że jest ono niesamowicie czekoladowe. Sprawdza się ona też wyśmienicie jako dekoracja deserów. Można ją po prostu zetrzeć na wiórki i obsypać nią tort lub bitą śmietanę, ale wielu cukierników trudni się nadawaniem fantazyjnych kształtów czekoladzie, by przyozdobić nimi desery.

To prawie sztuka

Najsławniejsze fabryki czekolady zatrudniają prawdziwych artystów czekolady, w ich rękach ciemna czekolada przybiera niesamowite kształty, często bardzo kunsztownie wykonane. Istnieją specjalne serie ciemnej czekolady z dodatkami suszonych owoców (pomarańczy, truskawek, żurawiny itp.), a nawet chili. Ciemna czekolada jest także wykorzystywana do wytwarzania nadziewanych pralinek, ponieważ jej lekko gorzki smak idealnie komponuje się ze słodkim nadzieniem.

Nieważne do czego użyje się tej pyszności, jest ona niezastąpionym składnikiem w cukiernictwie.

Related Tags:

More from category

Czekoladki na walentynki w różnych ciekawych kształtach
Czekoladki na walentynki w różnych ciekawych kształtach

Wielu osobom Dzień Zakochanych (dla niektórych Walentynki – znaczenie tego święta, niezależnie od jego nazwy [Read More]

Czy czekolada jest zdrowa?
Czy czekolada jest zdrowa?

Czy to jest ona dla Ciebie dobra, czy może zła? Na pewno nie pomoże Ci schudnąć, ale naukowcy odkrywają powody, [Read More]

Jak żywność odbija się na naszym zdrowiu?
Jak żywność odbija się na naszym zdrowiu?

Żywność, którą spożywamy, przekazuje naszemu organizmowi wiele cennych składników, dzięki którym może się [Read More]

Interesting Sites

    Archives